Tyrų takas (takelis į pelkę)
baltijosvasara.lt

Tyrų takas (takelis į pelkę)

Kopijuoti bendrinimo nuorodą
4.6 (10 Atsiliepimai)
Dreverna 96355, Lietuva

Parkas

24h
Tyrai (Kliošių kraštovaizdžio draustinyje) yra unikali teritorija, kurioje ištisus metus gali džiaugtis paukščių giesmėmis. Čia sparnuočių – didžiulė įvairovė. Jei tau pasiseks, leidžiantis saulei tu išgirsi retosios meldinės nendrinukės giesmę. Juk Tyrai yra viena svarbiausių šio paukščio perimviečių Lietuvoje. Žingsniuodamas 6 km ilgio trasa lankytojas susipažins su trimis skirtingomis ekosistemomis.
Vaizdingam pasivaikščiojimui skirtas takas prasideda prie Karaliaus Vilhelmo kanalo, eina pamiške ir įsuka į seną mišką, užklysta į pelkę ir išvingiuoja
 [...]Tyrai (Kliošių kraštovaizdžio draustinyje) yra unikali teritorija, kurioje ištisus metus gali džiaugtis paukščių giesmėmis. Čia sparnuočių – didžiulė įvairovė. Jei tau pasiseks, leidžiantis saulei tu išgirsi retosios meldinės nendrinukės giesmę. Juk Tyrai yra viena svarbiausių šio paukščio perimviečių Lietuvoje. Žingsniuodamas 6 km ilgio trasa lankytojas susipažins su trimis skirtingomis ekosistemomis.
Vaizdingam pasivaikščiojimui skirtas takas prasideda prie Karaliaus Vilhelmo kanalo, eina pamiške ir įsuka į seną mišką, užklysta į pelkę ir išvingiuoja į užliejamas pamario pievas, kur už nendrynų tyvuliuoja Kuršių marios. Žygiuosite pro seną lapuočių ir spygliuočių mišką, kuris yra namai daugeliui laukinių gyvūnų – briedžių, stirnų, šernų, lapių, usūrinių šunų, barsukų, kiškių ir kitų, didesnių ir mažų gyvūnų rūšių. Šiame miške gamtos procesai vyksta natūraliai, be žmogaus įsikišimo, miškas susitvarko pats. Tad nenustebkite pamatę išvirtusių, sukiužusių medžių, jie svarbi miško ekosistemos dalis, – negyvoje medienoje gyvena miško vabzdžiai. Keliaudami taku užsuksite į miško properšoje plytinčią pelkę. Kretingos miškų urėdija prižiūrinti Tyrų mišką, pasivaikščiojimo take įrengė medinį lieptą, kuriuo saugiai pateksite į viduryje miško žliugsinčią pelkę ir galėsite iš arčiau apžiūrėti šiai ekosistemai būdingą augaliją.
Išėję iš miško pateksite į pamariu besidriekiančią užmirkusią pievą. Pasivaikščiojimo takas čia vingiuoja natūraliomis arba supiltomis pakilumomis, kurių neapsemia pakilęs marių vanduo. Tokiose vietose, miško pakraščiuose ankščiau kūrėsi ūkininkų sodybos. Tyrų pievoje kiekvienais metais gausiai peri paukščiai. Pievoje aplikai palankiu būdu ūkininkauja Kretingos miškų urėdijos girininkai, mat ilgainiui neprižiūrimos pievos apaugtų krumynais ir nebebūtų tinkamos perėti retiems pievų paukščiams. Prižiūrimose Tyrų pievose vasaroja ir peri itin retas pasaulyje žvirblinis paukštis meldinė nendrinukė (Acrocephalus paludicola). Tyrų pasivaikščiojimo tako pabaigoje girininkai pastatė medinį apžvalgos bokštelį, ant kurio pasilipėjus atsiveria pamario pievų platybės, matosi marios ir už jų plytinčių Kuršių nerijos kopų peizažas.
Tyrų pasivaikščiojimo takas eina kvartalinės ribomis, iki šiol tik girininkų ir gamtininkų pramintais takais. Keliaukite neskubėdami, klausykite miško, atkreipkite dėmesį į ekosistemų skirtumus, pasimėgaukite gamtos garsais ir kvapais. Tyrų pasivaikščiojimo takas yra skirtas eiti pėsčiomis ir tinka visai šeimai. Jo ilgis iki apžvalgos bokštelio ir atgal – 6 km. Tyrų pasivaikščiojimo tako trasa nėra sudėtinga, tačiau einanti per mišką ir pievą gali būti natūraliai šlapia ir slidi, todėl būkite pasiruošę žygiams tinkamą avalynę ir eikite atidžiai.
www.pamatyklietuvoje.lt