Didžioji žemaičių siena
baltijosvasara.lt

Didžioji žemaičių siena

Kopijuoti bendrinimo nuorodą

Great Samogitian Wall

4.7 (15 Atsiliepimai)
Respublikos g., Telšiai 87130, Lietuva

Turistų atrakcijos

24h
Ant 7 kalvų įsikūrusi Žemaitijos sostinė Telšiai – naujasis Lietuvos turizmo perlas. Telšių senamiestis – vienas iš septynių nacionalinio lygmens senamiesčių Lietuvoje.
Pasak gerą humoro jausmą turinčių žemaičių, pasaulyje yra dvi didžiosios sienos: kinų ir žemaičių (pastaroji – Telšiuose, Respublikos gatvėje). Kinų siena garsi kilometrais, o žemaičių – neprilygstama meile Žemaitijai.
Ant „Didžiosios žemaičių sienos“, nuo 2010 m. puošiamos meno kūriniais, įamžinti svarbiausi su Žemaitija,
 [...]Ant 7 kalvų įsikūrusi Žemaitijos sostinė Telšiai – naujasis Lietuvos turizmo perlas. Telšių senamiestis – vienas iš septynių nacionalinio lygmens senamiesčių Lietuvoje.
Pasak gerą humoro jausmą turinčių žemaičių, pasaulyje yra dvi didžiosios sienos: kinų ir žemaičių (pastaroji – Telšiuose, Respublikos gatvėje). Kinų siena garsi kilometrais, o žemaičių – neprilygstama meile Žemaitijai.
Ant „Didžiosios žemaičių sienos“, nuo 2010 m. puošiamos meno kūriniais, įamžinti svarbiausi su Žemaitija, kaip istoriniu Europos regionu, susiję istoriniai įvykiai: pirmasis Žemaitijos paminėjimas istoriniuose šaltiniuose 1219 m., europinės svarbos žemaičių pergalė Durbės mūšyje, svarbiausi mūšiai iš 200 metų trukusios žemaičių kovos už laisvę, Europos likimą sprendęs Konstanco bažnytinis susirinkimas ir „žemaičių skundas” jame, Europos krikštas 1313–1413 m., Žemaitijos žemėlapis.
„Didžioji žemaičių siena“ – tik vienas iš daugybės puikių meno kūrinių Žemaitijos sostinėje. Būtent dėl planingai kurtos meno kūrinių išdėstymo sistemos (architektas prof. Algirdas Žebrauskas) Telšiai visoje Lietuvoje žinomi kaip menų miestas.
Durbės skvere, prie Telšių amfiteatro, 2016 m. atidengtas naujausias meno kūrinys yra skirtas Durbės mūšiui, įvykusiam 1260 m. liepos 13 d. Kuršo žemėje, prie Durbės ežero. Per šį svarbiausią XIII ir XIV a. Lietuvos istorijoje mūšį žemaičių kunigaikščio Algmino vadovaujama kariuomenė sutriuškino dar nematyto dydžio jungtinę kryžiuočių, kalavijuočių, Danijos ir Švedijos kariauną. Žemaičių pergalė nulėmė ne tik Žemaitijos, Lietuvos, bet ir viso Baltijos rytinės pakrantės regiono likimą. Paminklo sumanytojas architektas, lėšų rinkimo ir statybos organizatorius – prof. Algirdas Žebrauskas. Skulptorius – Algirdas Bosas.
www.zemai.lt